WWDC 2020

Tegnap megtörtént. Lezajlott az Apple éves prédikációja. Kicsit másképp. Kicsit máshogy. Vírushelyzet. Nincs élő. Nincs taps, nincs éljenzés.

Pedig évek óta az első olyan WWDC volt a mostani, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Igen, majd lesz szó is. Bízom benne. 🙂 Addig meg akkor marad az írás.

Illetve a Verge minden eseményről készít egy kivonat videót. A WWDC-t most 18 percben foglalták össze:

the verge 18 perces WWDC

Mit jelentett be tegnap az Apple? Új iOS, új MacOS, Tv… lesz béta watchOS…. új emojik, hátterek….

Ezek mind nagyon érdekesek, de nem igazi újdonságok. Widgetek jelennek meg az iOS-ben? Frankó, Androidon száz éve van. Automatikus ikon rendezés. Már látom feleségemet, amikor érkezik, hogy már megint miért csinál mindent másképp a rendszer?! Ki találta ki ezt a hülyeséget? Aztán meg beletörődünk mindannyian. Tim Cook így gondolta, akkor így van jól.

ARM

De! Új Mac. Nem is új processzor. Viszlát Intel! 2 év alatt kivezeti az Apple az Intel processzorkat és átáll saját ARM infrastruktúrára.

Igen, jól olvastuk. ARM lesz Intel helyett. Kb 15 évet húzott le az Apple Intel processzorokkal. Amikor a nagy váltás volt PowerPC-ről Intelre, mindenki csodálkozott és prüszkölt. Mi lesz itt? Miért? Aztán a PowerPC platform nagyjából el is tűnt. Izgalmas kérdés, mi lesz az Intellel? Nem fog holnap bedőlni. De az Apple távozása mindenképpen meg fogja rendíteni a céget.

Nem, nem azért, mert az Apple akkora mennyiséget rendelt volna az Inteltől. A rengeteg Windows alapú PC jóval nagyobb mennyiséget jelent az Intel számára. Az Apple egy marketing gépezet. Ami most meghirdette, hogy van élet ARM architektúrán is. Nem csak telefonok és tabletek számára, hanem laptopok, asztali számítógépek esetén is.

És az Apple visszatérhet az úttörő szerepéhez. Irányt mutathat. És irányt is fog mutatni, ha bejön a váltás. Mert többen fogják követni. Sokan nem emlékeztek már arra, milyen az, amikor a hűtőventillátor a számítógépben hangosabb, mint a hűtőszekrény, vagy a klíma (bár utóbbi időben már azok is elég halkak). De még mindig van hűtőventillátor a számítógépeinkben. És bizony néha bekapcsol. Energiát fogyaszt. Csökken az akkuidő. Merül a gép.

Képzeljünk el egy új világot, amikor a laptop ugyanúgy fog majd viselkedni, mint egy iPad. 10+ óra akkuidő lesz az etalon. Nem fog melegedni. Annyira. Érintőképernyő? Talán az még nem, de miért ne?! És teljes cross-platform megoldás. iPad alkalmazások laptopon és fordítva. Hiszen ugyanaz a rendszer fogja hajtani az összes eszközt.

A Google tett már erre kisérletet, amikor próbálta összeolvasztani a ChromeOS és Android rendszereket. Létezik is egy Fuchsia nevű projekt. De a ChromeOS és a MacOS nem ugyanaz a nagyságrend. Még akkor sem, ha talán az elérhető ára miatt több ChromeBook van iskolások kezében. Az Apple döntése, az Apple lépése hangosabb, erősebb, izgalmasabb, mint a Google csendes kisérletezgetései.

Az Apple bejelentett. És ha bejelentett, akkor már dolgozik is rajta. Nem most kezdték a dolgot. Ez a kis hógolyó elindult lefelé a hegyről és már nem lehet megállítani. Egyre nagyobb lesz, egyre durvább hatásokkal. Mi lesz veled Intel? Mi lesz veled Windows? És a legfontosabb kérdés: Van-e/lesz-e élet az Apple silón kívül?

Siló

Beszéljünk a silókról. Minden gyártó dolgozik rajta, hogy bebetonozzon a saját rendszerébe. Ha elkezdtél Androidot használni, használj életed végéig Androidot. Ha iOS, akkor a következő telefonod is iPhone legyen. Az átjárás nehézkes, a falak egyre magasabbak, egyre átjárhatatlanok.

A processzor váltás, a MacOS és i(Pad)OS közti teljes átjárás megnyit egy olyan kaput, ami még szorosabbra fűzi a két rendszert. És ez jó. Kényelmes, együttműködik egyre jobban a két-három eszköz. Ez az Apple érdeke. Ez a felhasználó érdeke is? Persze, hiszen kényelmesebb, jobb, egyszerűbb.

És amikor már bent vagyunk a siló alján, a falak emelkednek, esély sincs a kijutásra. Ezt a kérdést eldöntötte valaki felettünk, helyettünk. Köhögünk, ha Windows elé kell ülni, nem értjük hogy működik az Android és a Linux szó hallatán is elhízott, izadt, szemüveges geek arca dereng fel előttünk. Az új iPhone kell. Öccázezer, új Mac, egymillió…

Az Apple mosolyog. Ők csak segíteni szerettek volna, hogy nekünk jobb legyen. Szabadság, választás lehetősége? Ugyanmár! Mi tudjuk helyetted!

Mielőtt bárki lázadna és felvonulna az Andrássy úti iStyle előtt, jelzem, hogy a Google egy perccel sem jobb. Ugyanezt csinálja. Ugyanúgy bele próbál bennünket kényszeríteni az ő rendszerének használatába. Chrome-ról olvasod ezt a cikket? Tessék! Van még kérdés?

Megoldás? Nincs. Erre megyünk. Ez lesz. Kűzdhetünk ellene. Firefoxban írom ezt a bejegyzést Mac-en, Android telefon csörög mellettem. Úgy érzem kiszúrtam a világgal, engem nem lehet silóba zárni. De ha már a telefonról egy képet át kell küldenem a gépre, többet várok, mint iPhone-os barátaim. Pattan a Chrome, ha stabil kapcsolatot szeretnék egy Meet közben. Belekényszerülök én is a silókba. De még kimászom. Kérdés, hogy ettől nekem jó-e. Nem tudom. Még kűzdök.

kobak Written by: